Braindisorder If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.

18Jan/145

Weekje voor 50 euro: dag één

De eerste boodschappen zijn gedaan, nouja, eigenlijk gister al. Heb speciaal voor het project een plank vrijgemaakt in de koelkast en een lade in de vriezer zodat alles gescheiden is van mijn normale voer en drinken. Die plank is dus even voor een weekje mijn tempel. Koelwaar wat over de datum gaat zal ik hier en daar wel aan vrienden doneren die het kunnen gebruiken, maar veel is het niet.

Vertekend beeld

Wat ik zo bij de eerste inkopen doen heb gemerkt is dat deze week een vertekend beeld zal geven wat betreft inkopen. Olijfolie is bijvoorbeeld duur. Voor één fles kan je zo'n 8kg aardappels kopen en je doet echt niet maar een week met zo'n fles. Hetzelfde geldt voor niet-gedroogde kruiden of toevoegingen als ketjap. Toch moest dat voor dit experiment aangeschaft worden terwijl je zoiets normaal misschien één keer per maand zou kopen. Dan kan je natuurlijk wel kleinere verpakkingen kopen, die de AH bijvoorbeeld aanbiedt, maar in verhouding en in de loop van de tijd ben je dan veel meer kwijt. Eigenlijk zou het experiment dus langer moeten duren om een beter beeld te geven. Nu heb je opeens veel uitgaven terwijl dat uitgesmeerd over een maand of langer vlak zal trekken.

Maargoed, ik heb alle basisingrediënten in huis. Een klein stukje complimentair vloeibaars voor het bakje gras erbij en om dingen als kip (heb ik toch 1kg van) een beetje op te peppen. Anderhalve kg vlees, 5 kg aardappels, 1 kg rijst en 1 kg diepvriesgroenten. Het vlees is al twee maal zoveel als voorgeschreven, maar zoals gezegd, met kleinere inkopen ben je uiteindelijk gewoon duurder uit.

Ontbijt en lunch zullen voor mij elke dag hetzelfde zijn. Brood, melk & fruit. Ik heb nu alleen nog kaas als beleg, maar zal maandag meer beleg en verse producten gaan kopen om het diepvriesvoer wat te compenseren.

Vanavond eet ik lekker simpel. Gemarineerde gekookte kip die langzaam gaat pruttelen met daarbij rijst, sweet chili en een hand gemixte groenten die ik een beetje op ga kruiden om er nog wat smaak aan te geven. Als toetje het tweede stukje fruit van vandaag.

Van de kip heb ik trouwens twee filets gekookt zodat ik morgen lekker gemarineerde kip op het brood kan doen. Is een welkome variatie.

2014-01-18 17.22.35 2014-01-18 18.12.46 2014-01-18 18.25.08

 

Gekocht:

 • Aardappels (5kg)  € 2,29
 • 2x Komkommer € 1,50
 • Mandarijnen € 0,99
 • Tomaten € 0,89
 • Kippenborstfilet (1kg) € 5,59
 • Gyros (1/2kg) € 2,99
 • Melk (2L) € 1,29
 • Belegen kaas € 2,15
 • Groene thee (2x) € 1,38
 • Sladressing € 0,95
 • Ketjap € 0,99
 • Sweet chili saus € 0,99
 • Volkoren zilvervliesrijst (1kg) € 1,59
 • Olijfolie € 3,15
 • Boter € 0,89
 • Limonadesiroop € 0,72
 • Tut tum family mix (snoepjes in kleine zakjes) € 1,29
 • Chocorepen (3x) € 1,00
 • Polderbrood bruin € 1,19
 • Tarwebrood € 1,25
 • Diepvriesgroenten gemixed (1kg) € 1.79

Resterend in de kas:

Uitgegeven:

 1. € 34,87

 

Over: € 15,13

15 euro lijkt wat weinig, maar ik heb alles al in huis om aan de voorwaarden van het voedingscentrum te voldoen, dus dat is voor vers/extra's/lekkers.

Filed under: Koken Leave a comment
Comments (5) Trackbacks (2)
 1. Hallo!

  Erik van Zuylen en ik zijn ook bezig met de uitdaging, maar wij rekenen de hoeveelheden die we in een week gebruiken uit, bijvoorbeeld 100 gram koffie, 100 ml olijfolie, 4 eetlepels sojasaus, etc. Als je de rest niet gebruikt hoef je het ook niet mee te rekenen, denk ik.
  Veel succes nog!

  groetjes,

  Sara

  [Reply]

  ErikNo Gravatar Reply:

  Hi Sara,

  Ik heb je opmerking over het geld en alleen het gedeelte rekenen wat je gebruikt bij Eveline neergelegd. Die zal in de loop van de dag wel reageren.

  Als er alleen voor het gebruikte gerekend hoeft te worden heb ik ook geld voor dat flesje wijn of een biertje. 😉

  [Reply]

 2. Oops Sara, nee zo werkt het niet.
  In principe moet je alles wat op je kassabon staat ook meerekenen. Je kunt tenslotte niet in een winkel roepen dat je maar een beetje uit een zak, doos of fles nodig hebt. Natuurlijk zul je IRL elke week voor 50 euro eten zo nu en dan iets kopen waar je langer mee doet. Maar: het blijft 50 euro en je hebt niet meer omdat dat beter uitkomt voor de hoeveelheden. Dat is ook een stukje van de uitdaging.
  Sojasaus is iets wat onder de categorie ‘specerijen’ valt die je vrij kunt gebruiken. 1 lepel olijfolie voor de sla ook. Maar als je een grotere hoeveelheid gebruikt, moet je een fles kopen.
  Het punt is dat er elke week wel een paar dure zaken zijn die je van je budget moet betalen. Zo haal ik het eind van de week niet met mijn koffie, dus moet uit de portemonnee van deze week nieuwe koffie worden gekocht. IRL kan ik bijvoorbeeld nooit een voordeelverpakking aardappels 5kg kopen, want meer dan de helft loopt weg voordat ik het gegeten heb. Dus betaal ik meer voor een kleinere portie, omdat ik wel voor duurzaam kies.
  Dus in het kort: je kunt een beetje creatief boekhouden maar niet heel veel. En als je je budget overschrijdt is het natuurlijk zaak om daarover te vertellen en ook uit te leggen hoe het komt. Dat is ook een waarde van dit experiment.

  groet Eveline
  ps. ik denk niet dat ‘we’ het halen voor die 50 euro…

  [Reply]

  Sara de WaalNo Gravatar Reply:

  Hoi Eveline,

  Het staat niet in de spelregels dat je geen bulkinkopen mag doen en vervolgens de prijs per maaltijd mag uitrekenen. Dat zou ook onlogisch zijn, want een zak aardappelen of een fles olijfolie gaat inderdaad meer dan één week mee, en daar hebben wij wel degelijk de week erna nog profijt van, want dan hoeven we die producten niet te kopen en hebben we dus minder geld nodig. Als iets na de week nog over is en niet meer goed is, beloof ik dat ik het hele bedrag van dat product meereken in de uitgaven. Ik heb er echter vertrouwen in dat dat niet gebeurt, het helpt daarbij dat wij mij zijn tweeën zijn.
  Wij houden ons aan de oorspronkelijke regels, daar staat niet in dat we de volledige producten op de kassabon moeten optellen en dus rekenen we het per maaltijd uit.

  Groet,

  Sara en Erik

  [Reply]

 3. Regels of geen regels ik vin de discussie argumenten en overwegingen juist interessant.
  Ik ga altijd voor grotere en vaak goedkopere verpakkingen, gewoon omdat dat hier wel opgaat en ik per saldo goedkoper uit ben.
  Ik vroeg me echter van de week in mijn blog al af hoeveel marge je als echte bijstandsgerechtigde hebt om gebruik te maken van bulkvoorraden.
  Wat we echter bij iedereen zien is dat het om het maken van heel bewuste keuzes gaat, dat het nodig is af te wegen (figuurlijk dan) en soms simpelweg producten te laten liggen

  [Reply]


Leave a comment