Braindisorder If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.

20Jan/142

Weekje voor 50 euro: dag drie

Dag drie op de meest deprimerende dag van het jaar. Ik heb daar niet zo'n last van. Ik vind bewolkt, een beetje donker, wellicht wat regen erbij, altijd wel iets gezelligs hebben. Hele volkstammen die het liefst met 40 graden op het strand zitten bakken, mij niet gezien. Geef mij dan maar blue monday.

Na discussie over 'de regels' van het experiment en door de praktijk van het winkelen moet ik toch zeggen dat de regels een beetje vaag zijn. Zo moeten we rekenen wat op het bonnentje staat, maar veel van die producten gebruik ik nog zeker een maand. De olie, ketsjap en sweet chili bijvoorbeeld. Maar hoe zit het dan met producten die je daarvoor hebt aangeschaft en bij de winkel inlevert voor statiegeld?

Misschien is het omdat het de eerste keer is in deze hoedanigheid of omdat er wellicht wat overhaast begonnen is aan het geheel dat de regels wat slordig zijn. Hieronder de regels wat we wel en niet mogen gebruiken.

Vrij te gebruiken (dus die hoef je niet van je 50 euro aan te schaffen) zijn:

 • Peper en zout
 • Gedroogde kruiden en specerijen uit je eigen keukenkastje
 • Azijn
 • Suiker in geringe hoeveelheden
 • Mosterd
 • Bloem om saus te binden
 • Andere zaken zoals sausjes (flesje, zakje) en olijfolie moet je wel kopen.

 

Speciaal

Het blijft een beetje een speciaal lijstje. Peper, zout en gedroogde kruiden snap ik. Dat ga je niet allemaal apart aanschaffen, zijn producten die praktisch oneindig houdbaar zijn en waar je vaak veel verschillende van wil gebruiken. Als je een nieuw kruidenrek aan moet schaffen, voor een week, ben je, in mijn geval, in één keer door je budget heen. Maar wat doet azijn, als je geen olijfolie mag, op die lijst en waarom wel bloem, maar bijvoorbeeld geen maïzena? De mosterd is al helemaal verdwaald, waarom bijvoorbeeld geen ketchup of mayo? Doe dan gewoon wel of geen condiments, maar niet alleen azijn en mosterd. Dat had voor de financieën en het experiment een stuk eenduidiger geweest.

Geen tijd

Vandaag was het opeens een druk dagje geworden, dus helaas geen tijd om even naar de Lidl te fietsen/rijden. Snap nog steeds niet dat ze geen Lidl/Aldi hebben in het centrum, maar dat zal wel iets met de Hoogvlietvinger in de gemeentelijke Alphense pap te maken hebben.

Mijn dichtsbijzijnde supermarkt is de AH in de Aarhof. Niet goedkoop. De 5kg aardappels die ik bij de Lidl heb gekocht haal je net aan 3kg voor in de AH. Maar soms heb je, als alleenwonende zeker, geen tijd om verderop te gaan kijken bij een goedkopere supermarkt. Waarbij wel genoteerd moet worden dat goedkoop niet altijd duurkoop is, maar als het om voedselproducten gaat vaak gewoon niet te kanen. De groene thee en kaas van de Lidl krijg ik met moeite mijn strot door. Vlees en groente is daarentegen weer prima daar.

Soep

Op het menu staat vandaag een laf blikje 'stevige' kippensoep die ik op ga pimpen met kip en groente om aan de juiste hoeveelheid te komen. Zoveel groente hoeft er niet bij want ik heb vandaag mijn bammetjes al voorzien van de nodige schijfjes tomaat en komkommer.

Gekocht:

 • Kippensoep € 0,83
 • 2x Euroshopperbier € 1,02
 • Scharreleieren € 1,09
 • Kalkoenfilet € 0,79

 

Resterend in de kas:

Uitgegeven:

 1. € 34,87
 2. -
 3. € 3,73

Over: € 11,40

Filed under: Koken Leave a comment
Comments (2) Trackbacks (0)
 1. Mwah. Ketchup, maïzena, mag best uit je keukenkastje. Dat is niet zoiets als de soja van Sare. Het gaat daarbij wel om kleine hoeveelheden. Mijn inschatting is dat olijfolie in veel grotere hoeveelheden wordt gebruikt dan azijn bijvoorbeeld. Maar dat heeft kennelijk ook iets te maken met mijn manier van koken.
  Laten we aan de regels toevoegen: soortgelijke producten soortgelijk behandelen.

  [Reply]

  ErikNo Gravatar Reply:

  Ik gebruik bijvoorbeeld bijna helemaal geen azijn. Olijfolie ook maar een scheutje om een beetje te bakken. Als je teveel gebruikt gaat het sowieso meer op frituren lijken.

  Maar prima, ik zal soortgelijke producten hetzelfde behandelen, lijkt mij ook niet meer dan logisch.

  [Reply]


Leave a comment

No trackbacks yet.