Braindisorder If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.

3Jan/110

Minimalisme op mijn eigen manier

Ergens vorig jaar had ik ook al geschreven over minimalisme, echter is daar uiteindelijk niet zo ontzettend veel van gekomen. Ik had wel van alles weggegooid en had minder troep, maar dat was vooral troep dat ik toch al niet aanraakte. Het was geen spul wat ik in mijn dagelijk leven gebruik zoals servies.


De afgelopen tijd heb ik mij maar weer eens verdiept in het hele fenomeen en vooral hoe andere mensen ermee omgaan. Er zijn tal van blogs, veel van en over gezinnen en hoe ze, voornamelijk om budgettaire redenen, de touwtjes beter aan elkaar kunnen knopen door voor minder te willen en te hebben. Ook zijn er diverse , van vooral vrouwen, die met niet veel meer dan een rugzakje op de wereld rondreizen. Begrijp mij niet verkeerd, het zijn best aardige blogs en ze hebben best zinnige dingen te vertellen, maar ik wil geen auto de deur uit doen, ik heb hem net en ik wil mij al helemaal niet aan stricte 'regels' houden dat ik bv. maar maximaal 100 dingen 'mag' bezitten om zo definitieve keuzes te maken. Ik ben een veels te grote gadgetfan om dat ooit te kunnen.

Ik kan echter wel veel van hun goede punten oppakken en die gebruiken om zo mijn eigen vorm te maken. Het mileu kan echt mijn reet roesten, maar lekkere dingen en vooral van degelijke of verse kwaliteit vind ik wel weer heel relevant. Een punt wat veel in de blogs naar voren komt is dat minimalisme en zeker met eten en kleren niet vooral beter kan betekenen. ipv. dat je 10 crappy t-shirts koopt waarvan je maar een deel draagt kan je ook 2-3 mooie goede kwaliteitshirts kopen die je wel regelmatig draagt. Je hebt dan ongeveer hetzelfde bedrag uitgegeven, maar je gebruikt de spullen die je hebt gekocht wel ipv. dat ze lopen te hangen in een kast. Wat betreft eten probeer ik zoveel mogelijk in kleine verpakkingen te halen, bv. drinkpakjes sinaasappelsap ipv. een literpak waar ik dan een paar slokken uit neem en later weg kan gooien. Ik verbruik veel meer verpakking, maar hoef geen lekkere sinaasappelsap weg te gooien.

Servies ed. ben ik steeds meer weg aan het doen. Ik ga toe naar standarisatie. Niet meer 60 verschillende glazen, maar zeg max. 5 verschillende soorten glazen. Door mijn whisky heb ik er daar al eigenlijk 2x voor, nog een standaard longdrink voor praktisch alles en een paar grote rodewijnglazen. Zelfs bij het tikken hiervan heb ik er alweer eentje afgetikt en dat is eigenlijk hoe ik de laatste tijd bezig ben in de keuken en huis. Steeds een overbodig ding weg.

Enige vorm van obstakel is nog het direct opruimen in de keuken, maar zelfingezweepte routine zorgt er ook voor dat dat beter gaat en dat alles netjes leeg blijft.

Ik ben benieuwd of ik het vol kan blijven houden en benieuwd hoe weinig ik aan spullen overhoudt.

Filed under: Leven Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.