Braindisorder If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.

7Nov/106

Klaar met Ubuntu

Klaar met? Nouja, niet helemaal, maar de weg die ze ingeslagen zijn bevalt mij totaal niet en ik sluit mij aan bij de legio aan sperglords die hun ziel verkocht hebben aan Ubuntu en die die nu terugwillen. Ik heb het voornamelijk over het standaard maken van unity als standaard desktop. Ze houden uiteraard wel alles in hun repositories, dus iedereen kan een 11.04 install naar Gnome omknutselen, maar ik wil geen OS dat zich gaat gedragen alsof het OSX is.

Mijn quadcore / mijn #1 desktop (hermes) is dus terug naar oldskool Debian. Geen gezeik, geen esthetische beslissingen van hogeraf, maar gewoon een 131 MB 64bit-install op een sticky waarna je zelf je OS bij elkaar puzzelt. Niet geschikt voor de Windowsoverstappers, maar voor iemand als ik met anderhalf decennium aan linux-ervaring een koud kunstje.

Mijn Asus EEE (morbo), die dient als audiomediaplayer en simpel surfwerk / e-mailbakkie en ook een permanente plek heeft gekregen op de koffietafel in mijn 'TV-hoekje' draait, nadat ik mijn frustratie over Unity door 10.10 Ubuntu netbook liet opborrelen, Lubuntu 10.10.  Een on-officiële versie van Ubuntu met lxde. Een customdistributie, die nog niet helemaal af is, maar waarvan ik zeer onder de indruk ben. Alles is gemaakt voor oude machines en / of netbook hardware. Het speert en haalt, voor mijn gevoel, Xfce van Xubuntu met gemak in. Standaardbrowser voor Ubuntu, FireFox, is overboord gegooid en vervangen door Chromium, wat gewoon Chrome is zonder Google-branding, auto-updating en privacy-vernietigingsfeatures. Die blijft dus Lubuntu draaien, aangezien lxde hetgene is wat deze distro maakt. Dus wel de updates van Ubuntu, maar niet het OSX wannabe-OS van Mark Shuttleworth.

Mijn werklaptop (amy), een vrij eenvoudig dualcore Toshibading, blijft Ubuntu, met wat custom Gnome/Compiz dingen draaien. Bij upgrade naar 11.04 eerst even zorgen dat unity er niet op komt. Maar het is een bak die het vooral gewoon altijd moet doen zonder gekkigheden of experimentjes, dus Debian (testing) is dan niet echt een optie als desktop. Verder doet die VirtualBox met Windows XP (backup CD die er bij zat in VirtualBox geprakt) voor wat IE-testing en GroupWise aangezien de 6.5 java-client na een update het niet meer doet.

Overkillservertje (bender) blijft ook gewoon Ubuntu server draaien, want !gui != OSX wannabe. Ik kom alleen ondertussen stopcontacten te kort voor alle USB-schijven die er aanhangen.

Eigenlijk is Ubuntu dus niet echt de deur uit, maar de branding wel. Jammer, helaas en ik zal nieuwbeginners voor linux-desktops ook geen Ubuntu meer aanraden, maar ze doorverwijven naar Linux Mint.

Comments (6) Trackbacks (0)
 1. Dat een niet-ingewijde niet aan debilian moet beginnen was me al – proefondervindelijk – duidelijk geworden 😛

  Maar voor mijn beter begrip: zou een Windows-adept die ook iets met Linux doet, zoals ik, nu met Mint of met Lubuntu moeten doorgaan volgens jou?

  [Reply]

 2. Mmmhh, dat onderscheid heb ik niet helemaal netjes gemaakt in mijn post, maar voor een netbook of oude pc: Lubuntu en voor een moderne PC: Mint. Dan hebben ze bij Mint nog een experimentje lopen met Debian, maar ik zou als Windows-adept de stabiele Mint nemen.

  Eigenlijk is dat gewoon Ubuntu, maar ze hebben al het gezeik al voor je geregeld zoals de codecs, flash-ellende, etc. en ze maken het netjes Windows-feely voor je. Mint is eigenlijk wat Ubuntu bedoelde te zijn toen ze in 2004 begonnen. Een compleet OS waar je als gebruiker weinig tot niets meer aan hoeft te doen om het voor alledaags gebruik in te zetten.

  En ja, Debian is hogere linuxkunde. Geniaal in wat het is, maar niet voor de leek.

  [Reply]

 3. Is het geen optie om gewoon een legacyversie van Ubuntu/Gnome te blijven draaien en al die opgelegde user experience-onzin te laten voor wat het is?

  [Reply]

  ErikNo Gravatar Reply:

  Dat is een optie, maar dan zou ik na elke ‘upgrade’ moeten reverten. Packages als ubuntu-desktop gaan dan van alles installen enzo. Daar zijn die packages voor, dat maakt zegmaar de distributie.

  Je kan wel het eea. uitzetten, maar dan ga je in de hogere swahili en ook ik ben wat ouder geworden en heb daar geen zin meer in.

  [Reply]

 4. Ouder geworden en geen zin meer in hogere swahili, dus dan maar Debian.

  Ik snap het 😛

  [Reply]

  ErikNo Gravatar Reply:

  haha, nee. In Debian doe ik klik klik en die software wil ik, in de nieuwe 11.04 moet ik van alles uitzetten, weer aanzetten en gaan knutselen.

  Voor mij is Debian minder Swahili dan Ubuntu-unity omzetten naar Gnome. Buiten dat ben ik dan klaar met upgraden naar. Ik zet Debian in testing en ik heb altijd de nieuwste software.

  [Reply]


Leave a comment

No trackbacks yet.