Braindisorder If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.

24Jan/101

Oud nieuws

Alweer wat meer dan een maand geleden ging ik (weer) kappen met nieuws volgen. Deze keer langer dan de twee weken. Het streven is drie maanden en ik zit nu dus net over 1/3 deel heen.

[image title="Vinkenoog" size="thumb" id="1220" align="left" linkto="viewer" ]Het gaat goed, als in, ik heb niet tot weinig behoefte om persee wat te volgen, maar ik moet wel reflexen corrigeren ... en ik heb een keer gezondigd. Nouja, niet helemaal. In de Nederlandse poging tot een sneeuwbedekte winter en de daarmee gepaarde rampscenario's voor de NS, OHNEE WEER!!!!!!, was ik gestrand op Leiden Centraal, maar er stond wel een warm-lauwe sprinter te wachten waar ik plaats in kon nemen. Mijn oog signaleerde een krant en dat is natuurlijk de verboden appel, maar er klopte iets niet. Op de voorpagina van de krant, NRC Handelsblad, stond Simon Vinkenoog en die is toch al een tijdje dood dacht ik zo. [image title="_IMGP0947" size="thumb" id="1222" align="right" linkto="viewer" ]Nieuwsgierigheid won het van mijn experiment en de krant bleek maandag 13 juli 2009 gedateerd te zijn. Omdat het oud nieuws was besloot ik met de voeten op dat andere bank eens rustig de krant open te slaan en de actualiteiten van een half jaar geleden eens op te nemen met het besef dat ik waarschijnlijk de helft al vergeten was en de andere helft een repeterend iets was wat je zo over zou kunnen nemen in een nieuwe krant door hier en daar wat plaatsen en namen te veranderen. Het voelde even als een tijdmachine, maar toch zo bekend.

Mijn voorlopige conclusie is dat, ondanks er veel veranderd, er eigenlijk helemaal niets veranderd en alles een variatie is op hetzelfde thema. Maakt het bijvoorbeeld echt veel uit of de oorlog nou Afghanistan, Irak of ergens anders is? Oorlog is en blijf oorlog.

Goed, genoeg semi-filosofisch geneuzel. Wat heb ik meegekregen? Nou, eigenlijk best wat, maar details zijn heel vaag. Op mijn werk staat bijna altijd wel de radio aan, verschillend van kanaal wie er als eerste binnenkomt of wie als eerste de radio aanzet, maar ze hebben bijna allemaal wel elk uur iets van nieuws. Ik weet dus prima dat er in Haïti naars is gebeurd en dat men daar allerlei acties voor heeft gedaan, maar ik zou echt niet de schaal van de ramp weten. Ook is er ergens rond kerst een vliegtuigkaping geweest ofzo, maar ik zou echt niet weten waar, niet weten hoe, welke maatschappij of zelfs of het gelukt is. Het wordt allemaal een beetje 'horen van' waarbij de essentie er wel een beetje is, maar de details zijn zo vaak doorverteld of verstoord dat er eigenlijk niets zinnigs van te maken is. Het gevoel wat ik erbij heb is een soort van prettig gemixt met nieuwsgierigheid. Ik wil op eoa. manier toch weten wat, hoe en waarom.

Ik hoop dat dat gevoel weg gaat.

Filed under: Leven Leave a comment
Comments (1) Trackbacks (0)
  1. Interessant dat je opmerkte dat de helft van het nieuws “vulling” is. Dat is iets wat me helemaal niet verbaast. Mensen willen geen nieuws, mensen willen ouds.

    [Reply]


Leave a comment

No trackbacks yet.