Braindisorder If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.

29Nov/091

Firefox Add-ons

Ik gebruik Firefox vanaf dat het nog Phoenix heette, later hernoemd werd naar Firebird en dus uiteindelijk Firefox is geworden. Vanaf Phoenix (2002) zat er al tabbed browsing en snel volgde de add-ons, pop-up blockers en andere features om het de surfende mens te vergemakkelijken.

Ik besef dat er honderden, zo niet vele duizenden blogposts en sites zijn waar top-zoveels of andere favoriete add-ons in een lijstje gezet worden, maarja, die andere mensen zijn niet ik. Hieronder de, voor mij, onmisbare add-ons voor mijn surfgemak in Firefox op alfabetische volgorde:

[image title="1250092086" size="full" id="1064" align="left" ]Adblock Plus
De ultieme, met eigen configuratie of met automatische filters, uitbreidbare adblocker. Mochten de website bouwers je wel te slim af zijn, dan is de site met een rechtermuisklik simpel in een uitzonderingslijstje te zetten. Tenminste, als je verder wil surfen op een site die koste wat koste reclame je strot in wil duwen.

[image title="all-in-one_gestures-87559" size="full" id="1083" align="left" ]All-in-One Gestures
Een samenvoeging van een aantal tools, waarbij het vooral draait om mouse gestures. Je tekent dus in je browser een lijn, of een U en daarbij voert de add-on een door jouw bepaalde comando uit. De pagina refreshen, terug, etc. Werkt erg prettig als je een beetje rustig door wat pagina's zit te lezen.

[image title="1256144332" size="full" id="1067" align="left" ]Delicious Bookmarks
Add-on voor het gebruik van Delicious, een online bookmarking site met rankings, tags en allerlei andere sorteerfuncties. Het is een hele eenvoudige en handige manier om, cross-computer en zelfs in een andere browser (nog alleen Internet Explorer), je bookmarks te gebruiken, importeren en eventueel exporteren. Vervolgens kan je die data weer gebruiken op je eigen sites of in andere applicaties.

[image title="1257426981" size="full" id="1069" align="left" ]Firebug
Het meest uitgebreide direct-editing systeem voor Web Developers en Web Designers wat er beschikbaar is voor Firefox. Je kan van elke pagina live de css, html of javascript aanpassen om zo, de naam zegt het al, de bugs te vinden in je code. Als je websites maakt kan je gewoon niet zonder.

[image title="1258684960" size="full" id="1080" align="left" ]FirePHP
Alhoewel ik het bijna niet gebruik, omdat ik bijna altijd in (semi-) productieomgevingen bezig ben, wilde ik FirePHP er toch bij zetten. Het geeft je een mogelijkheid om allerlei debuginformatie van je PHP-code door te geven aan een console in Firefox. De commicatie gaat via een server-side PHP-class die included wordt in je code. Iedereen die FirePHP heeft draaien kan die waardes dus lezen, daarom is het echt een no-go op productie, maar wel erg praktisch voor development. In mijn eigen prive-projectjes gebruik ik het bijna altijd.

[image title="1253968926" size="full" id="1071" align="left" ]Greasemonkey
Eigenlijk is Greasemonkey een add-on voor extensions. Met door derden gemaakte userscripts kan je een script, vaak voor maar één website specifiek, draaien om eigenlijk alles te doen met website wat je maar wil. Je kan elementen weglaten, elementen toevoegen, etc. bv: Google++ die allerlei functionaliteit toevoegd en gesponsorde links weglaat bij het zoeken. Het nadeel is echter wel dat het met om scripts door derden gaat en dat er pas achteraf controle is. Voorzichtigheid is dus geboden bij het installeren van die userscripts.

[image title="1250716156" size="full" id="1074" align="left" ]ReloadEvery
Add-on om een tab elke x aantal seconden of minuten te verversen. Handig voor oudere sites die geen meta-refresh hebben of geen AJAX om het eea. zelf te reloaden.

[image title="1252769547" size="full" id="1075" align="left" ]Vacuum Places Improved
Vanaf 3.x heeft Firefox een Awesome Bar, een slimme location bar die woorden uit de url, titel, ed. uit je bookmarks en history haalt om zo makkelijk websites terug te vinden of wat je aan het tikken bent af te maken. Het nadeel echter is dat Firefox voor SQLite heeft gekozen om hiervoor te gebruiken. Niet onlogisch vanwege de toepasbaarheid en omdat het klein is. SQLite heeft alleen de eigenschap om na verloop van tijd, bij veel edits en toevoegingen gaten overal te laten en daardoor steeds trager wordt. Als je veel gebruik maakt van je browser op veel verschillende sites en dus veel informatie opslaat kan de Awesome Bar na verloop van tijd ontzettend traag worden. Deze add-on schoont het om de zoveel tijd op en optimaliseert het geheel waardoor de Bar snel blijft.

[image title="1252695377" size="full" id="1077" align="left" ]Web Developer
De tweede add-on waar je als Web Developer of Web Designer simpelweg niet zonder kan. De Web Developer add-on beschikt over een ruime hoeveelheid tools die handig zijn tijdens het bouwen van websites, zeker voor formulieren door automatische vulling van formulieren, laten zien van hidden fields, ed. Verder zit de add-on vol met praktische validatielinks, cookieinformatie, etc.

Bovenstaande 'basis' van add-ons verschilt voor mij wel van tijd tot tijd, maar deze paar zijn al een tijd redelijk stabiel aanwezig in mijn Firefox. Als iemand nog tips heeft op een absolute must-have add-on, dan hoor ik dat graag.

Filed under: Computers Leave a comment
Comments (1) Trackbacks (0)
  1. Comme tous je suis repartie ravie de mon premier salon du blog et très motivée pour la session 2011 ! J’ai été enchantée par l&suÂro;Ãq©quipe Irlandaise et mes rencontres avec les autres participants ! Merci à toute l’équipe et aux élèves du lycée qui nous ont régalés, le retour sur terre est un peu rude mais tout était parfait grâce à vous !

    [Reply]


Leave a comment

No trackbacks yet.