Braindisorder If you are not free to choose wrongly and irresponsibly, you are not free at all.

23Sep/090

Besturen

[image title="vintageibmkeyboard" size="thumbnail" id="905" align="right" linkto="viewer" ]Ik gebruik al sinds mijn eigen mensenheugenis computers, en daarmee dus keyboards en later ook muizen. Ik ben begonnen met een IBM 83-key XT-keyboard. Dat soort keyboard, niet de indeling, maar de veertoetsen, is wat mij betreft de enige soort die de term ramplank mag dragen.

Na de XT's en AT's kwam voor mij de PS/2. Een gigantisch duur apparaat in die en voor deze tijd nog steeds, maar de 486 speerde. Ondertussen zat IBM nog steeds met de veertjes. Zelfs de PS/1 die daarna kwam en bedoeld was voor het grote publiek werd verkocht met veren. Pas daarna ging ik over op schakelaartjes en later rubber schakelaartjes. Vanaf dat moment boeide het mij eigen weinig meer wat voor keyboard ik had. Het moest vooral goedkoop, want het ging stuk. Later ook nogeens roken, wat zeker niet bevorderlijk is voor de levensduur van zo'n ding. Stapels van die krengen heb ik in de loop van de tijd 'versleten'.

Vandaag voor het eerst, na paar dagen onderzoek daarvoor, maar eens besloten om stapje luxer te gaan. Ik hoef niet allemaal van die gamedisplays ed., en sommige keyboards die richting de € 200 gaan vind ik ook ruimschoots overdreven. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de Logitech Illuminated Keyboard.

[image title="logitech-illuminated-keyboard" size="medium" id="910" align="center" ]

Een elegant heerlijktikkend keyboard met ledjes voor in het donker. Dat is natuurlijk best geinig, maar dat is niet de reden waarom ik dat ding heb gekocht. Voornamelijk om de indeling zoals die is. Geen bergen extra irritante mediaknoppen, maar wel een del (die dubbel zo groot is gemaakt) op de plek waar hij hoort. Verder heeft het verlaagde 'laptop'-toetsen en verhoogde en afgeronde onderste balk (spatie, CTRL, ALT). Kortom, alles wat je nodig hebt, maar niets meer. Meer zit vaak alleen maar in de weg.

[image title="mouse1" size="thumbnail" id="916" align="left" ]Muizen is een iets ander verhaal. Daar heb ik meestal ook de simpele dingetjes gehad. Natuurlijk de originele PS/2-muis. Verder wat standaard simpele Logitech- en Microsoftmuizen. Af en toe een uitstapje naar Genius of een ander merkje, maar het waren nooit echt noemenswaardige dingen, laat staan dat het lekker in de handliggende ergonomische gevallen waren. Als het ovaal was had je al geluk.

Ook daarvoor heb ik wat nieuws gekocht, alhoewel ik die alweer een tijd heb. De Logitech G5 Laser Mouse.

[image title="_imgp0729" size="thumbnail" id="677" ]       [image title="_imgp0731" size="thumbnail" id="678" ]        [image title="_imgp0733" size="thumbnail" id="679"  ]

 

 

Het heeft de standaard knoppen, scrollwieltje wat ook naar links en rechts kan, twee extra knoppen onder je duim en nog twee knoppen om het aantal DPI met te reguleren. Handig voor de gamer en handig voor als je even iets nauwkeuriger wil bewerken in The Gimp. Verder heeft het een cartrigde waar je gewichtjes in kan doen. Zo kan je het zwaartepunt van de muis zelf bepalen. Bij mij is het een tanker die je een zetje geeft en door blijft gaan zonder te ver door te schieten.

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.